Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Είναι τ’ αγαπημένα των παιδιών μου.
Κάθε χρόνο τα ετοιμάζω.
Τα κόβω με κουπ πατ σε διάφορα εορταστικά σχέδια (βλ. αστεράκι, δεντράκι, καμπανούλα, ελαφάκι κτλ κτλ) και πολλές φορές τα κάνω και δωράκι!
Τα βάζω σ’ ένα όμορφο Χριστουγεννιάτικο κουτάκι και τα προσφέρω στους φίλους μου που ξετρελαίνονται κι εκείνοι με την γεύση τους και μου ζητούν την συνταγή.χριστουγεννιάτικα μπισκότα20151130_161812Ήρθε λοιπόν και πάλι φέτος η ώρα να τα απολαύσουμε. Η συνταγή δεν είναι καθόλου περίπλοκη (αυτό έλειπε άλλωστε), τα υλικά είναι απλά και σίγουρα τα έχεις ήδη στο ντουλάπι σου… οπότε, φώναξε τα πιτσιρίκια σου και πιάστε δουλειά στον πάγκο της κουζίνας.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μίξερ αν θέλεις, αλλά εγώ δεν θα σου το συνιστούσα. Δεν τα ‘χω φτιάξει ποτέ με μίξερ.
Το ζύμωμα με το χέρι είναι μέρος της όλης «εορταστικής» παιχνιδιάρικης διαδικασίας με τα παιδιά, η οποία, πίστεψε με θα τους αφήσει μια από τις καλύτερες αναμνήσεις. Προετοιμάσου βέβαια για έναν ψιλοχαμό, αλλά ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ!!!
Είπαμε…τώρα φτιάχνουμε αναμνήσεις!!!
Για να τις φτιάξεις λοιπόν κι εσύ θα χρειαστείς
1 κούπα σπορέλαιο
½ κούπα ζάχαρη
150 γρ βούτυρο μαλακό- σε θερμοκρασία δωματίου (αν νηστεύεις χρησιμοποίησε μαργαρίνη)
½ κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 φακελάκι βανιλέτα (μπορείς κι 1 κ γλ βανίλια σε υγρή μορφή)
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι baking powder
αλεύρι κοσκινισμένο (περίπου 1 κιλό)
Χριστουγεννιάτικα μπισκόταΣε ένα αρκετά βαθύ μπολ ρίξε το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το πορτοκάλι κι ανακάτεψε πολύ καλά. Στη συνέχεια κι ενώ συνεχίζεις το ανακάτεμα, πρόσθεσε τη βανιλέτα, το αλάτι και το baking. Ξεκίνα να προσθέτεις το κοσκινισμένο αλεύρι σιγά σιγά, ανακατεύοντας με το χέρι σου. Η ζύμη θα πρέπει να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
Στρώσε μια λαδόκολλα στο ταψί σου και χρησιμοποίησε κουπ πατ με χριστουγεννιάτικες φιγούρες.
20151129_164200Πάμε όμως τώρα να φτιάξουμε το «αστεράτο» Χριστουγεννιάτικο δεντράκι!
Εύκολο!!! Το μόνο που θα χρειαστείς είναι κουπ πατ σε σχήμα αστεριού και σε διάφορα μεγέθη.
Κόψε και ψήσε πρώτα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 και για 10 περίπου λεπτά ή μέχρι να δεις τις άκρες να ροδίζουν, τα μεγάλα αστέρια. Κατόπιν συνέχισε με το αμέσως μικρότερο μέγεθος, μειώνοντας ανάλογα και τον χρόνο ψησίματος.
Μόλις τ’ αστέρια είναι έτοιμα, άφησε τα σε μια σχάρα να κρυώσουν.χριστουγεννιάτικα μπισκόταχριστουγεννιάτικα μπισκόταΞεκίνα σχηματίζοντας το δεντράκι, τοποθετώντας στην βάση του πιάτου που θα χρησιμοποιήσεις, πρώτα τα μεγαλύτερα και συνέχισε με τα επόμενα φτάνοντας ως την κορυφή. Πασπάλισε με ζάχαρη άχνη και γαρνίρισε με πολύχρωμα τρουφάκια .
Το «αστεράτο» σου δεντράκι είναι έτοιμο.

Καλές γιορτές
Με αγάπη
MamaTsita

31 thoughts on “Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

  1. Βάζεις κάτι για να “κολλήσουν” το ένα πάνω στο άλλο; Είναι σταθερό το δεντράκι;

    • Τα πασπάλισα μόνο με ζάχαρη άχνη. Δεν έβαλα κάτι για να κολλήσουν. Η επιφάνεια τους είναι αρκετά μεγάλη και στερεώνονται εύκολα. Εγώ πασπαλίζω μόνο με ζάχαρη άχνη, γιατί έτσι αρέσουν στα πιτσιρίκια μου. 🙂

  2. Καλές γιορτές, δυο χρόνια το προγραμματίζω και κάτι τυχαίνει και δεν το έχω κάνει αυτό το δεντράκι.
    Φιλιά

  3. Θα τα δοκιμασω λοιπόν και θα σου στείλω εντυπώσεις! Πέφτουν και τα γενέθλια του μικρού μου σε λίγες μέρες οπότε πιστεύω θα κάνουν εντύπωση στο πάρτυ

  4. Με αυτες τις αναλογιες ποσα δεντρακια γινονται; Επισης, λεω να ριξω πρασινο χρωμα στη ζυμη για να βγουνε πρασινα δεντρακια. Τι λες?

    • Ουπς, δεν το έχω μετρήσει έτσι. Κι αυτό γιατί δεν κάνω όλη αυτή τη ζύμη δεντράκια. Κάνω τέσσερα δεντράκια και πολλά μικρά μπισκοτάκια σε μπουκίτσες.

    • Καθόλου λίγη. Και καθόλου πικρά. Μην ξεχνάτε πως πέφτει πάνω τους μετά και ζάχαρη άχνη. Αν πάλι θεωρείται πως μπορεί να είναι άγλυκα για τα γούστα σας, τότε αυξήστε την ποσότητα της ζάχαρης. Αν και ειλικρινά, εγώ πιστεύω πως δεν χρειάζεται. 😉

    • Μάλλον δεν δημοσιεύτηκε η προήγουμενη ερώτησή μου: το χυμό πορτοκολιού σε ποια φάση τον προσθέτουμε;

      • Ουπς! Μόλις τώρα είδα το λαθάκι μου. Το διορθώνω αμέσως.
        Το πορτοκάλι μπαίνει μαζί με το σπορέλαιο, τη ζάχαρη και το βούτυρο.
        😉

    • Αν το πάχος τους είναι το 1/3 του πάχους του κουπάτ, τότε θα φουσκώσουν ως το μισό του πάχους του κουπάτ. 🙂

  5. Τα φτιάξαμε με την κόρη μου για να κεράσει για τη γιορτή της στο σχολείο. Τα κάναμε σε διάφορα σχήματα γιατί εκείνη το απαίτησε και έγιναν φανταστικά Γωγώ!!! Επειδή είχαμε ηδη ξεκινήσει τη διαδικασία, έβαλα το πορτοκάλι λίγο πριν το αλεύρι αλλά οκ, δε νομίζω ότι έγινε μεγάλο κακό:)
    Φούσκωσαν κανονικά και δεν έχασαν το σχήμα τους. Σ’ευχαριστούμε πολύ για τις καταπληκτικές και απλές συνταγές σου!!!
    Να περάσεις υπέροχες γιορτινές ημέρες με όλους όσους αγαπάς και σ’αγαπούν!!!!

    • Πόσο χαίρομαι που σας άρεσαν!!! Χρόνια πολλά για την γιορτή της κόρης σου και πολλές ευχές για καλές γιορτές και σε σένα!!! 🙂

  6. και ελεγα τι να φτιαξω να κερασω τον κοσμο που θα ρθει για τον μπεμπη μου
    ευχαριστω εισαι ΘΕΑ

  7. Καλημέρα και συγχαρητήρια για τις υπέροχες συνταγές! Σκέφτομαι να τα φτιάξω με τα παιδάκια μου για τον Αη-Βασίλη.Μου ζήτησαν όμως να έχουν και σοκολατάκια (chocolate chips).Μπορώ να βάλω και αν ναι, να τα βάλω μέσα στη ζύμη ή από πανω πριν τα ψήσω;
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Καλές γιορτές με υγεία και αγάπη για όλους!
    Κατερίνα

    • Τα έχω φτιάξει αρκετές φορές με chocolate chips. Απλά τα βάζεις μέσα στη ζύμη! Καλές γιορτές και σε εσάς Κατερίνα!!! 🙂

      • Καλημέρα και πάλι! Γινεται να αντικατασταθεί το σπορελαιο με ελαιόλαδο;
        Ευχαριστώ πολύ!

  8. Καλησπέρα! Να σας ρωτήσω… Περίπου πόσα μπισκότα βγαίνουν με αυτές τις δοσολογίες αν υποθέσουμε οτι θα κάνουμε ένα μεσαίου μεγέθους σχέδιο; Ευχαριστώ!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s