Κεφτεδάκια με πράσα αυγολέμονο

Ήταν δύσκολη χρονιά, εκείνη η χρονιά.
Και τα Χριστούγεννα πλησίαζαν… και η κατάσταση συνέχιζε με τον ίδιο βαθμό δυσκολίας.
Ήταν μια αξέχαστη παραμονή Χριστουγέννων!
Οι τέσσερις μας στο τραπέζι της κουζίνας, μ’ ένα ψυγείο μισοάδειο, με τις μεγαλύτερες αδελφές μου να πλάθουν κεφτεδάκια και μ’ εμένα να μαθαίνω για πρώτη φορά, πως ο Αϊ Βασίλης που περίμενα μια ολόκληρη χρονιά, «φέτος δεν θα τα καταφέρει να έρθει».
Εντύπωση μου είχε κάνει αυτό! Γιατί να μην τα καταφέρει;
Πάντα τα κατάφερνε! Και γιατί θα έπρεπε να φάμε κεφτεδάκια;!
Και μάλιστα αυγολέμονο!!! (μπλιαχ).
Είχα ακούσει μια φορά μια κυρία να λέει , πως η μαμά μου έπαιρνε ένα «ματσάκι δυόσμο και το μεταμόρφωνε σε κάτι απίστευτα γευστικό»!κεφτεδάκια με πράσαΥπέθεσα πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε και με τα κεφτεδάκια.
Θα μεταμορφώνονταν σε γεύση ψητό γουρουνόπουλο, ή σε αρνάκι στο φούρνο.
Γεύσεις που μου θύμιζαν τόσες και τόσες παραμονές!
Τα κεφτεδάκια μαγειρεύτηκαν με πράσα (αυτά υπήρχαν στο ψυγείο), σε μια σούπα αυγολέμονο που δεν έμοιαζε καθόλου με τις σούπες αυγολέμονο που με είχε συνηθίσει η μαμά μου.
Όμως, για μια ακόμη φορά, είχε μαγειρέψει κάτι πολύ πολύ νόστιμο!!!
Το ονομάσαμε το «αυγολέμονο των Χριστουγέννων»!!!
κεφτεδάκια με πράσα
Από τότε πέρασε πολύς καιρός! Πολύς, πολύς!!!
Κι όταν μια μέρα (ελλείψει προμηθειών, λόγω περιορισμένου χρόνου) το θυμήθηκα και το έφτιαξα στον Mr. Papatsita μου, ενθουσιάστηκε!!!
Έγινε ένα από τ’ αγαπημένα του πιάτα. Κι έτσι το φτιάχνω συχνά πυκνά. Και λέω να το ετοιμάσω για μια ακόμη φορά την παραμονή των Χριστουγέννων , ή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς!
Γιατί με κάνει να θυμάμαι πως τα απλά υλικά είναι αυτά που δημιουργούν τις υπέροχες γεύσεις!!!

κεφτεδάκια με πράσαΓια να φτιάξεις κι εσύ τα κεφτεδάκια με πράσα αυγολέμονο θα χρειαστείς
Για τα κεφτεδάκια
600 γρ κιμά (300 μοσχαρίσιο, 300 χοιρινό)
1 κρεμμύδι
1αυγό
2 κ σ νιφάδες βρώμη (ή ¼ χθεσινό ψωμί)
1 κ γλ πάπρικα
1 κ σ μυρωδικά (δυόσμος, ρίγανη)
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο
————-
2 μεγάλα πράσα κομμένα σε λωρίδες
1 κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 κύβο ζωμό βοδινού Maggi
1/2 λίτρο χλιαρό νερό
ελαιόλαδο
ψιλοκομμένο άνηθο
ξύσμα λεμονιού
————–
αυγολέμονο
κεφτεδάκια με πράσακεφτεδάκια με πράσαΠλάθεις τα κεφτεδάκια, τ’ αλευρώνεις και τα σοτάρεις ελαφρά ίσα για να τα θωρακίσεις (δεν τα τηγανίζεις).
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρεις τα πράσα με το κρεμμύδι να μαλακώσουν. Τα σβήνεις με το κρασί. Τοποθετείς τα κεφτεδάκια μέσα στην κατσαρόλα. Διαλύεις τον κύβο βοδινού στο χλιαρό νερό και τον προσθέτεις στην κατσαρόλα. Σκεπάζεις και σιγοβράζεις το φαγητό για 20 λεπτά. Ξεσκεπάζεις, προσθέτεις ελαιόλαδο, πασπαλίζεις με άνηθο και σβήνεις την φωτιά.
Το φαγητό σου είναι έτοιμο. Σχεδόν!
Χτυπάς ένα ωραιότατο αβγολέμονο, περιχύνεις το φαγάκι σου μ’ αυτό και σερβίρεις πασπαλίζοντας με ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
κεφτεδάκια με πράσαΚαλές γιορτές .
Με αγάπη
MamaTsita

* Για αυτή τη συνταγή συνεργάστηκα #AplaKaiNostima με την Nestlé

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s