Λαζάνια με κιμά (και λίγο από καλοκαίρι)

Σ’αυτό το σπίτι, οι «απαιτήσεις»  για παστίτσιο είναι σχεδόν εβδομαδιαίες κι αυτό γιατί το παστίτσιο είναι από τα αγαπημένα μας πιάτα. Γίνεται όμως κάθε βδομάδα να φτιάχνεις παστίτσιο; Δεν γίνεται! Είναι που είναι και ολίγον μπελαλίδικο, το άτιμο.
Γίνεται όμως να αποφύγεις την γκρίνια των παιδιών; Δε γίνεται!
Κι αφού δε γίνεται, μια φορά στο δεκαήμερο που με χάνεις που με βρίσκεις… στη κουζίνα να ετοιμάζω κιμά, να βράζω μακαρόνια και να ανακατεύω μπεσαμέλ.
Είναι και κάτι μέρες όμως, που ο χρόνος είναι τόσο πιεσμένος και δεν είναι αρκετός για παστίτσιο. Όμως είπαμε, ποιος αντέχει  την γκρίνια των παιδιών!
Για αυτές τις μέρες λοιπόν, το παστίτσιο μεταλλάσσεται σε λαζάνια με κιμά.
Κι αυτές τις μέρες , μπαίνω στην κουζίνα, ετοιμάζω κιμά, ανακατεύω μπεσαμέλ , αλλά δεν βράζω μακαρόνια.

λαζάνια με κιμάλαζάνια Γλυτώνω το χρόνο βρασμού, χρησιμοποιώντας λαζάνια Melissa  που δεν χρειάζονται προβράσιμο  και κάνω κι ένα δυο κολπάκια ακόμη που απογειώνουν το φαγάκι μου και κάνουν το παστίτσιο να «κονταροχτυπιέται» σε νοστιμιά μαζί του.
Για να το φτιάξεις κι εσύ θα χρειαστείς
1 συσκευασία λαζάνια με αυγά Melissa
για τον κιμά
1 κιλό κιμά (500 γρ μοσχαρίσιο, 500 γρ χοιρινό)
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
αλάτι-πιπέρι
½ κ γλ κανέλα
2-3 γαρύφαλλα
200 ml χυμό ντομάτας
1 ποτήρι νερό χλιαρό
2 κ σ πέστο βασιλικό

για την μπεσαμέλ

1 λίτρο γάλα
7 κ σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ βούτυρο
2 κρόκους
1 πρέζα αλάτι
1 κ γλ μοσχοκάρυδο
2-3  κ σ  τριμμένο τυρί

λαζάνιαΣοτάρεις τον κιμά σε ελαιόλαδο  και τον σβήνεις με το κρασί.  Ρίχνεις αλάτι – πιπέρι και τα μπαχαρικά. Προσθέτεις το χυμό ντομάτας  και το χλιαρό νερό και σιγοβράζεις για 20 περίπου λεπτά.
Όταν ο κιμάς είναι έτοιμος κάνω το πρώτο μου κολπάκι.
Δύο κουταλιές της σούπας πέστο βασιλικό κι ένα ανακάτεμα, δίνουν απίστευτα έξτρα γεύση στο φαγητό (και λίγο από καλοκαίρι)!
Μέχρι να ετοιμαστεί ο κιμάς, ετοιμάζεις  την μπεσαμέλ και ξεκινάς.

Το δεύτερο κολπάκι έχει να κάνει με την μπεσαμέλ, την οποία δε ρίχνεις μόνο από πάνω, αλλά την «μπερδεύεις» κι ενδιάμεσα.

λαζάνιαΔηλαδή. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος, απλώνεις  2-3 κ σ από την μπεσαμέλ.
Βάζεις  την πρώτη στρώση από τα λαζάνια, απλώνεις  πάνω τους μερικές κουταλιές από τον κιμά, βάζεις  την δεύτερη στρώση λαζάνια,
λίγο ακόμη από τον κιμά και άλλες 2-3 κουταλιές μπεσαμέλ και συνεχίζεις με την τελευταία στρώση λαζάνια και τον υπόλοιπο κιμά.
Σκεπάζεις με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζεις με το τριμμένο τυρί.
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους  170 για 30 περίπου λεπτά.

λαζάνιαλαζάνιαΑυτό ήταν! Τα λαζάνια σου είναι έτοιμα. Συνήθως τους δίνεις λίγο χρόνο να κρυώσουν, αλλά σ’ αυτό το σπίτι, ποιος περιμένει;
Mε το που βγαίνει το φαγάκι απ’ το φούρνο το πρώτο κομμάτι κόβεται αχνιστό αχνιστό και είναι το ίδιο υπέροχο!!!
Αν έχεις λοιπόν κι εσύ μία από αυτές τις μέρες που η οικογένεια απαιτεί παστίτσιο αλλά ο χρόνος σου άλλα απαιτεί,
δοκίμασε την εκδοχή με τα λαζάνια και θα με θυμηθείς.
Με αγάπη
Mamatsita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s